POGON KOOLTURA d.o.o.
DOLENICA 20
10255 DONJI STUPNIK
TEL.+385 (0)1 495 2080
FAX.+385 (0)1 409 3352
E-MAIL.info@pogonkooltura.hr
 
 

Razvoj

 

U narednim godinama očekuje se smanjenje „crnog“ tržišta, te bi dobar dio količina s „crnog“ tržišta trebao završiti u „legalnim“ kanalima prodaje, a sve zbog jačih graničnih kontrola u sklopu provedbe Schengenskog sporazuma. Nadalje, napredak susjednih država (Bih, Srbija, Crna Gora) prema priključenju u EU, neminovno će iziskivati i povećanje trošarina na duhanske proizvode u susjednim zemljama, čime se smanjuje trenutno velika razlika u cijenama duhanskih proizvoda u Hrvatskoj i susjednim državama, te nelegalna prekogranična trgovina.

 
 

Ipak, zajedničko shvaćanje je da će „crno“ tržište i nadalje računati na otprilike 12%-15% ukupnog tržišta (prema podacima EU zemalja), što znači da će legalno tržište duhanskih proizvoda (u sadašnjim uvjetima trošarina i bez porasta maloprodajnih cijena) rasti za oko 1 milijardu kuna. Također, s obzirom na restrikcije u propisima koji ograničavaju uporabu duhanskih proizvoda, vidljiv je trend „zamjene“ pušenja cigareta s „manje“ štetnim duhanskim proizvodima - pušenjem alternativnih proizvoda, i to prvenstveno sitno rezanog duhana, cigara i cigarilosa.

 
 
Sagledavajući gornje podatke, plan tvrtke je u narednim godinama postati jedan od vodećih  distributera duhanskih i ostalih proizvoda za Hrvatsku sa zavidnim tržišnim udjelima u svakom segmentu.  

UPRAVA

Direktor društva
Željko Petrić
zeljko.petric@pogonkooltura.hr